ЛР3 zenon (базовий): проект, екрани, функції

Робочий простір та проект zenon

Середовище розробки zenon.

Середовище розробки (zenon Editor) дозволяє розробляти проекти та записувати їх в пристрої (ПК, панелі оператора) з середовищем виконання.

Середовище розробки підтримує декілька мов в тмоу числі, російську. Переключення на потрібну мову проводиться через меню Options->Settings->Language

 

Після вибору мови, необхідно перевантажити zenon Editor.

Надалі, в прикладах будуть приводитися копії екранів та відео з англійською мовою редактору. У різних версіях та документах для російської мови можуть зустрічатися розбіжності в перекладах. 

В цьому розділі ми розглянемо поняття робочого простору та мультипроектності в zenon, видами проектів, і почнемо створювати наш перший проект.

Поняття робочого простору.

Технологія горизонтальної та вертикальної відкритості передбачає побудову мультипроектних систем, головна ідея яких полягає в тому, що створюється ряд проектів, які ієрархічно пов’язані оди з одним. Тобто, є головний проект, який містить декілька підпроектів, які в свою чергу також можуть містити свої підпроекти. Система не обмежує розміри такої структури.

Горизонтальна відкритість – можливість з одної робочої станції керувати різними проектами, які знаходяться на одному ієрархічному рівні на різних ПК.

Вертикальна відкритість – можливість з центральної робочої станції керувати проектами, які знаходяться нижче по ієрархічній структурі системи автоматизації.

Для забезпечення реалізації мультипроектності, усі проекти створюються на базі робочого простору, де потім, при потребі, і виконується формування структури системи.

Мультипроектну структуру доцільно використовувати для великих, розгалужених проектів, в той час як для простих систем, в більшості випадків, в робочому просторі створюють один проект.

Види проектів

Розрізняють Стандартні проекти та Глобальні проекти. Різниця між ними полягає у тому, що останній варіант доцільно використовувати, якщо ми будемо створювати декілька однотипних проектів. При цьому, в головній частині одноразово визначаються шрифти, кольорові палітри, моделі обладнання і т.д., які будуть актуальні для усіх проектів, що знаходяться в структурі глобального проекту.

Також, на початковому етапі розробник має можливість активувати опцію Багатокористувацької розробки, яка є однією з визначальних характеристик zenon.

Багатокористувацька розробка – можливість команді проектувальників одночасно здійснювати розробку одного проекту.

В нашому навчанні ми будемо створювати простий стандартний проект.

Завдання 3.1: Створіть робочий простір

  •  В меню File виберіть Workspace -> New
  • Для робочого простору задайте ім’я 'Навчання', та при необхідності скоректуйте директорію розташування

  • Після натиснення OK, система автоматично створить файл 'Навчання.wsp6'.

Завдання 3.2: Створіть проект

  • В меню File виберіть Project new

  • Задайте ім’я проекту 'PROJECT1'

  • Інші налаштування залиште без змін і, натиснувши кнопку OK, створіть проект. Система автоматично згенерує структуру та файли внутрішньої SQL-бази проекту.
  • Після цього автоматично з’явиться діалогове вікно Майстра створення нового проекту, написаного на VSTA. Ми будемо розробляти проект уручну, тому просто закрийте його кнопкою Canсel.