ЛР3.Ч1. Основи роботи з хмарними сервісами

3. Перший запуск і робота з хмарним сервісом Node-RED

Робота з хмарним застосунком  Node-RED аналогічна як і з локальним. Слід зазначити, що в ньому вже інтегровано багато функцій, які стосуються роботи з хмарними сервісами IBM Cloud, що робить його зручним і простим інструментом інтеграції застосунків IIoT та Industry 4.0. У даному підрозділі показано як перший раз запускати сервіс Node-RED, та як створити простий розподілений додаток Node-RED local <-> Node-RED Clud.

У першій лабораторній роботі була наведена одна із структур рішень IIoT (рис.16.а). В даній частині лабораторної роботи пропонується використовувати зв'язок Node-RED з боку Edge (наприклад на базі Raspberry PI) та хмарного застосунку Node-RED з використанням протоколу WEB Socket.

рис.16.а

3.1. Перший запуск Node-RED   

На вкладці Overview керування ресурсами Node-RED, натисніть «Visit App Url» (див.рис.16).

При першому вході в систему, необхідно пройти процедуру налаштування. Це потрібно для створення користувача, що зможе розробляти додатки Node-RED.  

На сторінці привітання рис.17, натисніть “Next”.  Вкажіть ім’я та  пароль користувача, які зможуть редагувати застосунки в Node-RED (рис.17) також обов’язково виставить опцію «Allow anyone to view the editor» і натисніть “Next”.       

рис.17.

Використовуючи кнопку “Next” перейдіть до останньої вкладки і натисніть “Finish”.  На стартовому вікні Node-RED (рис.18) натисніть кнопку “Go to your Node-RED flow editor”. Введіть ім’я користувач і пароль, які Ви налаштували до цього.

рис.18.

 

3.2. Інсталяція Node-RED    

Використовуючи меню Manage Palette встановіть пакет node-red-dashboard. Тепер у Вас є можливість розробляти користувацький інтерфейс для загального доступу з Інтернету.

3.3. Перевірка доступу до користувацького інтерфейсу Node-RED    

Створіть просту програму, яка виводить текст отриманий з вузла Inject (рис.19). Налаштуйте одну закладку та групу для Веб-інтерфейсу, зробіть розгортання проекту. Відкрийте інтерфейс користувача.

Скопіюйте посилання на сторінку Вашого інтерфейсу, відкрийте його на іншому ПК, смартфоні або, якщо такої можливості немає – в іншому браузері.

Якщо інтерфейс відображається, це значить що тепер є можливість розробляти графічний інтерфейс IoT для загального доступу.

рис.19.

3.4. Передача даних з локального Node-RED на віддалений з використанням WEB-socket   

Модифікуйте програму в хмарному Node-RED, як це показано на рис.20.

рис.20.

Запустіть Node-RED на локальному ПК. Створіть новий потік з назвою «Laba3_1», всі інші потоки деактивуйте. Створіть програму, яка показана на рис.21. При цьому першу частину шляху (яка замальована на рис.21) скопіюйте з Вашого хмарного UI.

рис.21.

 Зробіть розгортання на локальному і віддаленому Node-RED. Активуючи Inject на локальному ПК перевірте роботу зв’язку між локальним та хмарним застосунком Node-RED.

Модифікуйте програму в локальному Node-RED, як це показано на рис.21.а. Ця програма імітує змінні ramp та sin кожні 5 секунд. Перевірте її роботу.

рис.21.a.

 

Використовуючи усі розглянуті в минулій лабораторній роботі протоколи можна інтегрувати сервіси хмарного Node-RED як з Edge так і з іншими хмарними сервісами чи застосунками Інтернету. Таким чином, хмарний Node-RED можна використовувати в якості основного сервісу, що забезпечує з’єднання між Edge та іншими сервісами.

Тим не менше в наступній частині лабораторної роботи в якості базового сервісу IIoT буде використовуватися IBM Internet of Things Platform.