ЛР3.Ч1. Основи роботи з хмарними сервісами

2. Створення та адміністрування сервісів з комплекту Node-RED starter

Стартовий комплект (starter kit)  «Node-RED starter» дає можливість легко створити мінімальний сервісів для роботи з Node-RED в хмарі, а саме:

  • застосунок JavaScript® (Node.js) з виділеною 256 Мб пам’яті , на якому буде встановлений  Node-RED
  • Cloudant - масштабована база даних документів JSON для веб-, мобільних, IoT та безсерверних програм   

2.1. Створення стартового набору Node-RED starter 

Перейдіть в каталог IBM Cloud і виберіть пункт Starter Kit. Серед показаних пропозицій виберіть Node-RED Starter (рис.10).

рис.10.

 Заповніть сторінку аналогічно як на рис.11, зокрема вкажіть AppName та HostName. Зверніть увагу на те, що HostName має бути унікальним, тому для даної лабораторної роботи це поле повинно включати ваше прізвище (наприклад Ivanenko) і ім’я (наприклад Ivan) англійською мовою без пробілів за наступним шаблоном:

 IvanenkoIvanNodeRED

рис.11.

Після заповнення натисніть “Create”. Повинно відкритися вікно з оглядом хмарного застосунку Node-RED (рис.12). Дочекайтеся кілька хвилин, поки сервіс створиться і запуститься, що буде  видно на рис.12 з стану.  

рис.12.

2.2. Перегляд станів сервісів набору Node-RED starter 

При виборі Node-RED starter   створилися два сервіси:

–        хмарний застосунок Node.js з наперед встановленим Node-RED 

–        та не-SQL СУБД Cloudant, що використовує формат JSON.

Крім того, автоматично створюється зв'язок між цими сервісами, що дозволяє вже використовувати СУБД Cloudant в додатках Node-RED. У даному пункті необхідно подивитися стан цих сервісів. Нагадаємо, що перелік всіх доступних сервісів можна знайти через список ресурсів «Меню навігації» -> «Resource List».

Відкрийте вікно списку ресурсів. У Вас повинно бути доступно 3 ресурси (рис.13). 

 рис.13.

 Відкрийте кожний ресурс в окремій вкладці браузеру. Усі сервіси мають вкладку Manage, через який ними можна керувати, окрім ресурсу Node-RED-cloudantNoSQLDB який по суті є псевдонімом Cloudant-uu.  

2.3. Перегляд стану сервісу Cloudant   

Використовуючи ліву бічну панель передивіться усі закладки ресурсу Cloudant (рис.14). Зокрема подивіться які сервіси підключені до нього в закладці Connections. В звіті поясніть що це за підключення.

рис.14.

2.4. Перегляд стану та керування виконанням сервісу Node-RED   

Використовуючи ліву бічну панель передивіться усі закладки ресурсу Node-RED (рис.15).

Зокрема на закладці «Overview» можна подивитися стан сервісу. Наприклад «Stopped» вказує на те, що сервіс зупинено. Слід звернути увагу, що при невикористанні сервісу протягом певного періоду він автоматично зупиняється, про що буде повідомлено листом на пошту, яка використовувалась при реєстрації.  Запуск, зупинка та перезапуск сервісу відбувається через праве меню  керування сервісом (див. рис.15).

Якщо сервіс не виконується – запустіть його.

рис.15.

 Перейдіть на закладку бічної панелі Runtime. Передивіться зміст усіх можливостей: Memory and Instance, Environment variables та SSH. Зверніть увагу, що SSH дає можливість керувати віртуальною машиною, на якій завантажений Node.js (рис.16).  

рис.16.

Передивіться вміст інших вікон налаштувань переходячи на усі інші закладки бічної панелі.