Лабораторне заняття 1. Налаштування робочого місця для проведення лабораторних робіт.

Тривалість: 0.5 - 1 акад. година.

Мета: Підготовити віртуальне робоче місце для проведення лабораторних робіт дистанційної частини курсу "Промислові мережі та інтеграційні технології".

Лабораторна установка.

Необхідне апаратне забезпечення. Для проведення лабораторних робіт необхідно мати комп’ютер з наступною мінімальною апаратною конфігурацією:

- CPU Intel/AMD 1 ГГц / RAM 2 ГБ / HDD 10 ГБ (вільних)

 

Необхідне програмне забезпечення.

  1. На комп’ютері повинна бути встановлена одна з операційних систем, підтримуваних віртуальною машиною Virtual Box (https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads):
    • Windows
    • Mac OS X
    • Linux
    • Solaris
  2. Безкоштовне програмне середовище віртуалізації Virtual Box https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads .
  3. Образ віртуальної машини для віртуального робочого місця (https://cloud.mail.ru/public/J5jM/gKhiw8Vj8 альтернативне посилання https://drive.google.com/folderview?id=0B-cySN_fi7vxeEd1OEdzc0JkMWs&usp=sharing ).
  4. Інтернет-браузер та доступ до Інтернет.

 

Загальна постановка задачі. Цілі роботи:

  1. підготовити віртуальне робоче місце для проведення наступних лабораторних робіт;
  2. навчитися користуватися мінімальними можливостями середовищ віртуалізації на прикладі Virtual Box  

Послідовність виконання роботи.

  1. Ознайомтеся з можливостями середовища віртуалізації VirtualBox, користуючись додатком Д1.1.1. Завантажте VirtualBox для Вашої операційної системи та встановіть його собі на комп’ютер (Д.1.1.2). Після встановлення змініть мову середовища VirtualBox на зручну для Вас.       
  2. Завантажте  образ віртуальної машини для віртуального робочого місця, у випадку якщо Ви його не змогли отримати на кафедрі ІАСУ (https://cloud.mail.ru/public/J5jM/gKhiw8Vj8 альтернативне посилання https://drive.google.com/folderview?id=0B-cySN_fi7vxeEd1OEdzc0JkMWs&usp=sharing  ).
  3. Встановіть образ віртуальної машини відповідно до пункту Д1.1.3 додатку. У випадку не вдалого встановлення спробуйте другий спосіб, описаний в Д1.1.4.
  4. Користуючись пунктом Д.1.1.6 встановіть на віртуальну машину гостьові доповнення та налаштуйте її.      
  5. Користуючись додатком Д1.2 ознайомтеся зі складом інстальованого програмного забезпечення на віртуальній машині, підготовленій для лабораторних робіт.

Оформлення роботи.

Після закінчення роботи, відправте звіт у форматі DOC чи PDF, оформлений відповідно до додатку Д.1.3.

 

Перевірка виконання роботи та питання до захисту.

Викладачем перевіряється виконання всіх пунктів роботи відповідно до занотованих у звіті результатів. Оцінюється повнота результатів. Кінцева оцінка коригується по усному опитуванню при очному спілкуванню. Кожен результат студент повинен пояснити. У випадку виникнення помилок або запитань щодо проведення певного пункту, його необхідно буде повторити.