ЛР7 zenon(базовий): Тренди

Каскадний архів

Існують випадки, коли необхідно здійснювати архівацію не прямих значень змінних, а похідних даних, наприклад сумарного значення за певний період, середнього, мінімального чи максимального. Для цієї задачі в zenon існує поняття каскадного архіву.

Давайте на базі нашого циклічного архіву організуємо каскадний архів мінімальних значень температури та рівня.

Завдання 7.7: Налаштуйте каскадний архів.

  • В дереві проекту зайдіть в розділ Historian і з контекстного меню архіву 'ТА-TEMPERATURA' виберіть пункт New Aggregated archive

Автоматично з’явиться майстер швидкого налаштування архіву. Ми виконаємо усі налаштування уручну, тому просто закрийте його кнопкою Cancel.

Після цього з’явиться вже знайоме нам діалогове вікно конфігурування архіву.

Вкладка Properties

  • Задайте довільний ідентифікатор архіву та його назву – 'КA', 'KASKAD'
  • В секції Variable selection правою кнопкою миші через Add variable для розділу Minimum додайте змінну 'Танк[1].Рівень' і 'Температура[1]'

Налаштування на інших вкладках залиште без змін: запис по зміні, збереження у внутрішню пам’ять кожні 2 хвилини протягом 1 дня, без евакуації.

  • Закрийте діалог налаштування кнопкою OK.

На цьому конфігурування каскадного архіву завершене. Перейдіть в Runtime і відкрийте вікно перегляду архіву. Кнопкою 'Open…' відкрийте архів 'KA - KASKAD'.

Система підгрузить лише мінімальні значення, які мали змінні протягом кожних 2-х хвилин. До імені змінної допишеться закінчення [МI] – мінімальне значення.

При інших типах каскадних архівів допишеться [МА] – максимум, [МW] – середнє значення, [SU] – сума. Спробуйте самостійно опрацювати ці варіанти.

Для знайомства з пакетним архівуванням та збереженням даних в SQL-базу даних зверніться до технічної документації Historian.