ЛР1 zenon (базовий): загальні положення і підготовка робочого місця

Знайомство з системою

Структура

Концептуально SCADA zenon представляє собою програмно-технічний комплекс який складається з середовища розробки проектів – Editor та середовища виконання – Runtime. Це дві незалежні оболонки, які виконують кожна свою функцію і можуть встановлюватися на робочу станцію окремо одна від одної.

Середовище розробки містить набір модулів та інструментів необхідних для написання повнофункціональних програм і пакет драйверів для підключення до найбільш розповсюджених апаратних засобів PLC.

Відповідно до задач, які необхідно вирішувати, SCADA zenon має чотири редакції:

zenon Operator

HMI-cистема, призначена для створення нескладних проектів візуалізації для панелей оператора, вбудованих систем та локальних диспетчерських пунктів на ПК з певними функціональними обмеженнями.

zenon Supervisor

 

Незалежна SCADA-система, яка містить повний набір функцій для реалізації диспетчерського керування та збору даних. Ефективно вирішує задачі побудови систем автоматизації будь-які складності.

zenon Energy Edition

Спеціальна редакція системи, яка містить додатковий набір функцій для енергетичної промисловості.

zenon Pharma Edition

Спеціальна редакція системи, яка містить додатковий набір функцій для фармацевтичної промисловості.

Вибір необхідної редакції здійснюється на етапі установки системи. Для цього тренінгу ми будемо використовувати редакцію zenon Supervisor.

Ліцензування

Система ліцензується по кількості апаратних змінних та тих додаткових модулів, які використовуються в проекті і не входять в базову поставку.

Якщо Ви не маєте ліцензії, то програма (Editor\Runtime) після установки запуститься в DEMO-режимі.

Єдина відмінність ліцензованої версії від демонстраційної – це часові обмеження що накладаються на систему. Перші 40 запусків програма буде працювати 30 хвилин, після чого час безперебійної роботи урізається до 10 хвилин. По закінченню визначеного часу, з’явиться відповідне повідомлення і система буде закрита. Проект, який розробляв користувач, повністю зберігається. Для продовження роботи необхідно повторно запустити систему.

Проходження даних навчальних курсів повністю можливе в демонстраційному режимі. Для комерційного використання необхідне придбання ліцензії. Для цього звертайтесь в центральний офіс компанії СВ Альтера: Київ, бул. Івана Лепсе 4, (044) 496-18-88, office@sv-altera.com