Лабораторне заняття 2. Асинхронні послідовні інтерфейси. Ч2. СИМВОЛЬНИЙ ОБМІН.

6. ДОДАТОК 2.7. ПРИЗНАЧЕННЯ ASCII-BOT ТА ОПИС ПРОТОКОЛУ ОБМІНУ З НИМ.

Д.2.7.1. Призначення.

ASCII-BOT – це проект для віртуального ПЛК CodeSys Control Win, розроблений на кафедрі ІАСУ НУХТ спеціально для даної лабораторної роботи. Задача студента – отримати від ASCII-BOTа завдання. Цілю такого спілкування з ботом є розуміння принципів використання протоколів обміну.

ASCII-BOT має візуальний інтерфейс (рис.Д25) за допомогою якого можна побачити його активність (індикатори RX, TX). Бот підключений до віртуального порту COM4, який в свою чергу через віртуальний нуль-модем з’єднаний з COM3. Таким чином, щоб обмінюватися з ботом, необхідно відправляти команди і отримувати відповіді з порту COM3.  

рис.Д25

Д.2.7.2. Опис протоколу обміну.

Для того щоб спілкуватися з будь-яким пристроєм по мережі необхідно визначити правила спілкування. Для спілкування з  ASCII-BOTом визначені наступні правила (протокол обміну).

  1. Обмін відбувається з використанням текстових повідомлень.
  2. Між користувачем (клієнтом) і ботом (сервером) ведеться діалог: ASCII-BOT очікує запит від користувача, після чого надсилає йому відповідь, якщо запит боту зрозумілий. 
  3. Починається обмін з вітання-запиту користувача словом "Привіт". Якщо вітання-запит прийнято, ASCII-BOT відповідає "Привіт!Який у Вас номер варіанту?"
  4. Після виконання п.2 необхідно відправити номер свого варіанту, після чого бот повинен спитати, чи дійсно це варіант згідно Вашого прізвища.
  5. Якщо після п.3 відправити підтвердження "так", бот повідомляє Вам завдання згідно варіанту, якщо інше слово, бот переходить до п.2.