ЛР3 Vijeo Citect: Основи розробки людино-машинного інтерфейсу (графічної підсистеми) в SCADA Vijeo Citect

Додаток 3.1. Базові можливості графічної підсистеми та робота з графічним редактором Vijeo Citect

Д3.1.2. Основи роботи з сторінками (Страницы, Page) та шаблонами (Templates)

Графічна підсистема у Vijeo Citect базується на представленні дисплейних вікон у вигляді сторінок (Страницы). Графічні сторінки створюються на базі шаблону, що означує для сторінки:

-          розміри вікна;

-          колір фону сторінки;

-          поведінку вікна сторінки за замовченням;

-          може мати вбудовані графічні елементи та анімацію;

 Шаблон полегшує створення сторінки, так як окрім властивостей розміру та кольору фону може мати велику кількість вбудованих графічних елементів та анімацію, що надає сторінці певну базову функціональність. Ці елементи шаблону не будуть доступні для редагування на сторінці і будуть видимі як фон. У шаблони вбудовують меню, банери тривог, панелі статусу та інші елементи, що необхідно бачити на всіх сторінках. На базі готових шаблонів Vijeo Citect дуже просто створити сторінки переглядачів тривог, трендів, звітів, вказавши тільки необхідний шаблон.

Протягом розвитку SCADA-програми Citect та Vijeo Citect розробники створили багато шаблонів, які відрізнялися своїм виглядом та підходами до побудови людино-машинного інтерфейсу. Ці шаблони створювалися як певний набір типових рішень з загальними властивостями (вигляд меню, тривог і т.п) та об’єднувалися єдиним стилем. Класичні стилі (bottom, standard, top, version2) увійшли як частина наперед-встановленого проекту "Include", який неявно включається у всі проекти. Інші стилі можуть бути використані при включенні інших наперед-встановлених проектів у свій проект. Так, наприклад, у попередній лабораторній роботі, при створенні нового проекту було вказано стиль Tab_Style1 (див.рис.2 з ЛР№2), після чого у включених проектах нового проекту (розділ провідника "Система"->"Включенные проекты") з'явився запис з іменем проекту "Tab_Style_Include".

При створенні нової сторінки, редактор графіки пропонує вибрати стиль з доступних в розроблювальному проекті та включених в нього проектах (рис.Д3.1.2). Рекомендується створювати сторінки в проекті на базі якогось одного стилю, інакше окрім стилістичних невідповідностей сторінок, можуть також виникнути непередбачувані ситуації, викликані конфліктом Cicode команд різних шаблонів. 

Після вибору стилю, у вікні створення вибирається розмір шаблонів сторінок, та сам шаблон. Для звичайних сторінок мнемосхем доцільно вибирати шаблон "Normal", який має класичні елементи навігації (меню), банери тривог та інші загальнодоступні на всіх сторінках елементи, характерні для даного стилю. Окрім шаблонів різних за призначенням типів сторінок (наприклад трендів, тривог, звітів), доступний також шаблон "blank", у якого відсутня будь-яка вбудована анімація. Такі сторінки можуть знадобитися, наприклад, для створення спливаючих вікон.  

Рис.Д3.1.2. Вибір шаблону для сторінок

За замовченням, зв'язок сторінки з шаблоном на базі якого вони були створені, залишається. Цю опцію ("Связанный") можна відмінити (див. рис. Д3.1.2), у цьому випадку зміни в шаблоні не будуть відбуватися на сторінці, яка створена на базі нього.

Вибір шаблону, розміру вікна, кольору фону можна зробити у будь який час шляхом зміни властивостей сторінки, які наведені у вкладці "Вид" (рис.Д3.1.3). Доступ до властивостей сторінки проводиться шляхом виклику пункту "Свойства страницы" контекстного меню сторінки або пункту меню "Файл"->"Свойства". Контекстне меню сторінки викликається правим кліком у будь-якому місці сторінки що не містить графічного елементу. 

Рис.Д3.1.3. Загальні властивості сторінок (вкладки "Общие" та "Вид")

У загальних властивостях сторінки (вкладка "Общие", див.рис.Д3.1.3) можна також вказати заголовок вікна, назву попередньої та наступної сторінки. Ці назви сторінок використовуються в режимі виконання у командах меню навігації.

За замовченням, період сканування сторінки береться з однойменного параметру проекту, однак його можна змінити для кожної сторінки окремо. Це значення вказує системі на те, з якою періодичністю на сторінці обробляти анімацію та виконувати Cicode-функції. Враховуючи, що в анімації використовуються значення змінних, вони також будуть оновлюватися з тією ж періодичністю.

Після будь-яких змін на сторінці, щоб вони збереглися в проекті, її треба зберегти "Файл"->"Сохранить". Після компіляції проекту, не обов’язково перезавантужувати всю виконавчу систему Vijeo Citect, для того щоб зміни вступили в силу. Достатньо повторно відкрити відредаговану та скомпільовану сторінку.

Інші властивості сторінок будуть розглянуті в інших розділах.