Засоби розробки автоматизованих робочих місць

Середовища розробки та виконання

Необхідно розрізняти програмне забезпечення SCADA/HMI, яке функціонує на автоматизованому робочому місці оператора і набір інструментальних програмних засобів, призначених для розроблення такого прикладного програмного забезпечення (рис.6).

Середовище розробки (Design-Time) використовується на стадії створення системи і містить набір різних редакторів. Як правило, ця програма виконується тільки на комп’ютері розробника. Результат розроблення – набір пов’язаних файлів, які називають проектом.

Середовище виконання (Run-Time) містить усі виконавчі підсистеми для реалізації функцій, розроблених виробником SCADA/HMI. Воно слугує для запуску і виконання створеного проекту на комп’ютері автоматизованого робочого місця в режимі м’якого реального часу.

На самому підприємстві обов’язковим є наявність середовища виконання проекту. У більшості SCADA/HMI проект може бути в 2-х варіантах (див. рис.6):

  • вихідний проект, де зберігаються проектні дані з можливістю їх редагування;
  • скомпільований проект, який потрібен тільки для середовища виконання і недоступний для редагування.

Рис. 6. Порядок створення, компіляції та виконання проекту.

Рис. 6. Порядок створення, компіляції та виконання проекту.

Для функціонування системи в режимі операційної роботи необхідне тільки середовище виконання та скомпільований проект. Однак, якщо в майбутньому планується вводити зміни в проект, підприємство повинно домовитися з розробниками про передачу також вихідного проекту.

Слід зазначити, що середовище виконання для комп’ютерів, як правило, є платним і ліцензується залежно від функціональних можливостей та кількості змінних процесу, які задіяні в контролі та управлінні. Середовище виконання для панелей оператора вже вбудоване в неї і входить у вартість обладнання. Середовище розробки може бути як платним так і безкоштовним, залежно від особливості фінансової політики виробника SCADA/HMI.