Засоби розробки автоматизованих робочих місць

Використання спеціалізованих інструментів

Альтернативою наведеному вище підходу є використання спеціального програмного забезпечення, яке значно спрощує розроблення прикладного програмного забезпечення для реалізації АРМів різного призначення. Таке інструментальне програмне забезпечення належить до класу SCADA/HMI. Основний принцип розроблення з використанням цих інструментів – "Конфігурування замість програмування", що різко зменшує витрачений час та вірогідність помилок, адже функціональність АРМів у своїй базовій частині мало залежить від особливостей виробництва. Програмні пакети для розроблення АРМів на базі комп'ютерів прийнято називати "SCADA-програмами", або просто "SCADA", а для панелей оператора – "HMI-програмами", або просто "HMI". Надалі ми будемо використовувати загальний термін, який об’єднує ці поняття – програми SCADA/HMI.

У світі налічуються сотні компаній, що активно займаються розробленням і розповсюдженням програм SCADA/HMI. Декі популярні SCADA в Україні:

InTouch

(Wonderware, США)

Genesis

(Iconics, США)

WinCC

(Siemens, Німеччина)

Vijeo Citect

(Schneider Electric, Франція)

Zenon

(Copa Data, Австрія)


Серед розробників SCADA/HMI-програм в Україні, можна назвати також відому фірму "Мікрол", яка постачає свою програму Visual Intellect.