ЛР2.Ч2 Використання WEB API та Web-сокетів

3. Використання відкритого WEB API

Ознайомтеся з принципами роботи WEB-API та REST (даються в лекційному матеріалі).

Багато застосунків в Інтернеті мають відкритий API інтерфейс для доступу до різних ресурсів як сервісів чи даних. Більшість з них є платними і надаються за підпискою. Деякі з них мають можливість обмеженого користування на певний період чи на певну продуктивність.

Дана частина лабораторної роботи призначена для знайомства з тестовими утилітами та для самостійної побудови WEB-клієнта для доступу через API з Node-RED.

1. Знайомство з сервісами IPAPI.

Веб-застосунок   IPAPI дає можливість визначити деталі місця розташування за IP адресою. Це можна зробити через сторінку Веб-інтерфейсу, або через відкритий API-інтерфейс (обмеження на безкоштовне використання до 1000 запитів/день).  Повний опис API доступний за посиланням.

Зайдіть на сторінку за посиланням https://ipapi.co.  Ознайомтеся зі змістом сторінки. Зверніть увагу на ту інформацію, яка надається по IP-адресі, а також на значення Вашої білої адреси IP, вірніше від якої Ваш пристрій спілкується в Інтернеті. Слід розуміти, що у більшості випадків видима IP-адреса – це одна з адрес провайдера, що надає послуги Інтернету, тому координати будуть саме цього провайдера. 

Подивіться на приклад запиту і відповіді в форматі JSON.

2. Робота з онлайн утилітами для API-тестування.

Для тестування API Ви можете користуватися будь якою утилітою, наприклад  https://apitester.com/ або http://restninja.io/

Відкрийте сторінку однієї з утиліт. Для перевірки роботи IPAPI введіть в поле адреси https://ipapi.co/8.8.8.8/json/ у метод – «GET», і натисніть «SEND» (або TEST). Проаналізуйте відповідь

Повторіть те саме зі своїм білим IP. Порівняйте отримані результати з тими, що показані на сторінці https://ipapi.co

3. Створення клієнту для IPAPI в Node-RED.

Створіть новий потік і реалізуйте програму, як показано на рис.11. Вузол “Http request” повинен робити запит на отримання даних про свою адресу IP, тобто в форматі https://ipapi.co/json/ . Результат запиту вивести у вікно налагоджування. Усі інші налаштування зробіть самостійно. Зверніть увагу, що IPAPI може повернути негативну відповідь. Подивіться поля заголовків  https://apitester.com/  в запиті, і заповніть їх аналогічно у вузлі «headers». 

    рис.11.

Зробіть копію фрагменту екрану виводу у вікні відлагодження і збережіть для звіту.