Лабораторне заняття 1. Налаштування робочого місця для проведення лабораторних робіт.

Д.1.1.1. Призначення .        

 VirtualBox —  це програма віртуалізації для операційних систем, розроблена німецькою фірмою innotek, зараз вона належить Oracle Corporation. Вона встановлюється на існуючу операційну систему, яка називається хостовою, усередину цієї програми встановлюється друга операційна система, яку називають гостьовою операційною системою яка функціонує на віртуальній машині .

Підтримується основними операційними системами Linux, FreeBSD, Mac OS X, OS/2 Warp, Microsoft Windows, які підтримують роботу гостьових операційних систем FreeBSD, Linux, OpenBSD, OS/2 Warp, Windows і Solaris.

У курсі "Промислові мережі та інтеграційні технології" VirtualBox використовується для створення віртуального робочого місця. На це є наступні причини:

  • кросплатформеність,      незалежність від хостової системи, при необхідності мати робочу (гостьову)      систему тільки Microsoft Windows XP;
  • однаковість      віртуальних робочих місць для кожного учасника курсу;
  • наперед-встановлене      програмне забезпечення для проведення лабораторних робіт
  • організація      мережі між віртуальною машиною та хостовою, що потрібно в деяких      лабораторних роботах            

 

Студент має право не використовувати VirtualBox і користуватися рідною ОС або іншими середовищами віртуалізації, якщо вони сумісні з Windows XP. Перелік необхідного ПЗ наводиться на початку кожної лабораторної роботи, а його опис - в додатках. При цьому працездатність необхідного ПЗ не гарантується!