Печатать эту главуПечатать эту главу

ЛР6 zenon(базовий): Тривоги та події

Визначення лімітів

Завдання 6.9: Створіть кнопку виклику екрану AML.

Для кнопки перемикання на екран тривоги прив’яжіть створену нами функцію 'Перехід на екран Тривоги'.  

Якщо зараз запустить проект і перейти на екран тривог, то жодних записів в списку не буде. Спрацювання тривоги і відображення в Інформаційному списку тривог визначається індивідуально для кожної змінної в лімітах. З ними ми вже познайомились при конфігуруванні кольорів для рівня танку.

Завдання 6.10: Налаштуйте спрацювання тривоги, шляхом означення рівня 'Танк[1].Рівень' розділ Limits та перевірте роботу.

Давайте зробимо так, щоб при досягненні останнього визначеного ліміту для змінної рівня - 'Критичний рівень', спрацьовувала тривога.

  • Зайдіть у властивість змінної 'Танк[1].Рівень' розділ Limits   
  • В підрозділі Limit[4] для опції AML/CEL[4] активуйте бокс In Alarm Message List
  • Також, активуйте бокси To acknowledge та To delete

Таким чином, при досягненні рівня верхнього лімітного значення (в нас визначено в діапазоні 2.35 - 2.55), спрацює тривога, яка буде відображена в журналі тривог. При цьому вона буде мати статус 'Активна' (червоне коло). Якщо рівень впаде нижче лімітного значення, то вона змінить свій статус на 'Не активна' (зелене коло). Також, тривога може змінити свій статус на 'Підтверджена' (сине коло), якщо оператор натисне кнопку 'Acknowledge'. Оскільки ми активували опцію To delete, то даний запис пропаде зі списку тільки якщо ми вручну видалимо його відповідною кнопкою.

Скомпілюйте зроблені в проекті зміни та запустіть Runtime. Змінюючи значення рівня промоделюйте спрацювання граничного значення в Танку1. Перейдіть на екран 'Тривоги'. Там повинний з’явитися відповідний запис з текстом 'Критичний рівень'. Спробуйте підтвердити цю тривогу та видалити.

Ваш екран повинен мати вигляд, як показано на малюнку вище.

Аналогічним чином сконфігуруйте спрацювання тривоги при переведенні змінної 'Танк[2].Пуск\Стоп' в стан стоп (значення '0').

  • Зайдіть у властивість змінної 'Танк[1].Рівень' розділ Limits   
  • В підрозділі Limit[1] для опції AML/CEL[4] активуйте бокс In Alarm Message List  та To Acknowlege

Перевірте в Runtime спрацювання цієї тривоги.