Печатать эту главуПечатать эту главу

Тривоги та події

Функції переглядачів тривог

Для перегляду включених (активних) та непідтверджених тривог, а також архівного журналу засоби SCADA/HMI надають спеціальні інструменти, які називають «переглядачами тривог» (alarm viewer). Функціональні можливості таких переглядачів відрізняються залежно від середовища, але в більшості випадків вони надають такі можливості:

-        перегляду станів включених (активних) на даний момент тривог;

-        перегляду архівного журналу тривог за вказаний проміжок часу;

-        перегляду відміток часу появи, підтвердження, зникнення тривог;

-        перегляду повідомлення та додаткових властивостей тривоги;

-        налаштування різних способів відображення, наприклад, у вигляді списку тривог;

-        налаштування фільтрів для виведення в переглядач тільки тих тривог, які відповідають заданим критеріям (наприклад, по імені змінної чи пріоритету)

Як правило, переглядач останніх трьох-чотирьох тривог завжди видимий на екрані (див. поз. 3 на рис.7). Приклад такого переглядача показано на рис.25. В ідеальному варіанті, коли немає тривог, список повинен бути пустим. Нове повідомлення з'являється в ньому на вершині списку, повідомляючи оператору про наявність нової тривоги.

Крім найважливішої інформації про тривогу (назва, повідомлення, час виникнення та стан тривоги), оператору можуть бути доступні такі дії, як підтвердження тривоги, заборона (блокування) тривоги та доступ до інших властивостей. У наведеному прикладі на рис.25 переглядач дає можливість перейти до повного списку тривог різної категорії. Число біля піктограми вказує на кількість тривог у списку.