Печатать эту главуПечатать эту главу

ЛР5 zenon(базовий): Створення графічного інтерфейсу

Блимання

Завдання 5.32: Реалізуйте анімацію миготіння (блимання).

Для того, щоб особливо привернути увагу оператора до критичного значення параметру, часто застосовують ефект блимання.

  • У властивостях змінної  'Температура[3]' зайдіть в розділ Limits -> Limit[4]
  • В полі Additional attributes[4] активуйте бокс Flashing

Таким чином, при досягненні температури четверного граничного значення цифровий покажчик змінної та відповідний динамічний текст почнуть блимати.

На цьому ми завершимо розгляд основних моментів створення технологічної мнемосхеми процесу та динамізації екранних елементів.

Познайомитись з іншими елементами, які ми не розглянули, та інструментами їх динамізації можна в манулі Screens -> Screen elements та Screens -> Edit screen element.

Завдання 5.33: Деактивуйте змінні, що не використовуються.

Як Ви бачите, в проекті ми задіяли не всі створені змінні. Для того, щоб система не опитувала незадіяні теги, в zenon існує можливість їх деактивувати. Ця функція доступна лише якщо працювати зі структурованими змінними. Часто, деактивацію змінних використовують для резервування змінних, якщо точно не відома їх кількість, але є потреба в закладанні певного масиву адрес.

  • В менеджері проекту виберіть вузол Variables
  • У вікні деталізованого перегляду виділіть через Ctrl змінні 'Танк[1].Клапан[2]', 'Танк[1].Клапан[3]' та 'Танк[1].Клапан[4]'
  • У верхній частині цього вінка клікніть на піктограмі Deactivate

В результаті виконаної дії вибрані змінні стануть сірими. Це означає що вони деактивовані. Виконайте цю операцію і для незадіяних змінних другого танку.