Печатать эту главуПечатать эту главу

ЛР3 Vijeo Citect: Основи розробки людино-машинного інтерфейсу (графічної підсистеми) в SCADA Vijeo Citect

Додаток 3.1. Базові можливості графічної підсистеми та робота з графічним редактором Vijeo Citect

Д3.1.5. Обробка подій кліку лівої кнопки миші "Ввод"->"Касание"

Базові графічні елементи мають можливість обробляти кліки миші для елементів. Налаштування обробників проводиться у вкладці "Ввод"->"Касание" (див. рис.Д3.1.8). Є можливість налаштувати команди (див.Д3.2.1. Cicode команди) для різних типів дій:

-          "вверх" - відпускання лівої кнопки миші;

-          "вниз" – натискання лівої кнопки миші;

-          "повторить" – тримання лівої кнопки миші в натиснутому стані.  

Рис.Д3.1.8. Налаштування обробнику лівого кліку миші.  

Для кожної дії прописується Cicode команда яка повинна виконуватися при виникненні дії (події). Наприклад, на рис.Д3.1.8 показане налаштування дії "Вверх", яке в режимі виконання забезпечить інвертування значення тегу T2_LVS1 після відпускання лівої кнопки миші. Слід звернути увагу на те, що в полі "Вверх команда" недостатньо просто вказати якесь ім’я тегу, адже у цьому випадку не буде відомо що саме треба зробити з цим тегом.

Для дії "Повторить" треба також налаштувати періодичність виклику команди ("Скорость повтора") при утриманні лівої кнопки натиснутою. У такому випадку "Повторить команда" буде викликатися з вказаною періодичністю.

У полі "Лог сообщение" вказується текст, що буде записаний в журнал дій оператору. Детальніше це буде розглянуто в наступних лабораторних роботах.