Печатать эту главуПечатать эту главу

ЛР3 zenon (базовий): проект, екрани, функції

Екрани

Типи екранів та їх шаблони

Для реалізації мнемосхем процесів та діалогових вікон використовуються звичайні екрани, які в zenon мають тип Standard. Для створення спеціальних екранів, таких як тривоги, архіви, тренди і т.д. необхідно використовувати відповідний тип, в якому системою наперед закладено ряд функцій та елементів, притаманних суто йому. Вибір типу здійснюється через властивості екрану General -> Screen type. Зайшовши в спадне меню можна вибрити будь-який спеціальний тип. Призначення кожного з них детально описується в мануалі Screens.

Щоб зекономити розробнику час на створення елементів керування для спеціальних екранів, в систему керування інтегровано готовий набір шаблонів. Для кожного типу екрану створено свій шаблон з набором відповідних кнопок, текстових та списочних полів.

Завдання 3.7: Створіть екрани "Процес" для основної мнемосхеми, та "Навігація" для розміщення кнопок навігації по екранам. 

  • В менеджері проекту виберіть вузол Screens
  • У вікні детального перегляду клікніть на іконці New screen
  • Через вікно властивостей перейменуйте створений екран на 'Процес' та задайте довільний колір фону
  • Проконтролюйте, щоб створений екран базувався на фреймі 'Головний' та мав тип Standard.

Після створення екрану, він автоматично відкриється в області головного вікна в Editor.

  • Аналогічним чином створіть екран для відображення нашої навігаційної панелі. Назвіть його 'Навігація', змініть колір фону та прив’яжіть до однойменного фрейму.

Таким чином, ми створили два екрани, при чому екран 'Процес' являється стартовим. Тобто саме він буде з’являтися першим при запуску проекту. За бажанням, цю прив’язку можна змінити.

  • Виділіть мишкою в дереві проекту його назву і у вікні властивостей проекту зайдіть в розділ Graphical design.  
  • В полі Start screen повинно стояти 'Процес'