Друкувати цей розділДрукувати цей розділ

ЛР3.Ч2. Основи роботи з хмарними сервісами. Хмарні сервіси для збереження об’єктів

1. Робота з IBM Cloud Identity and Access Management

Ч.2. Хмарні сервіси для збереження об’єктів

Мета: Навчитись користуватися функціями хмарних сервісів збереження даних та отримати базові навики адміністрування доступу до хмарних ресурсів. 

Цілі:

1)      визначити функції та налаштування доступу до хмарних ресурсів;

2)      створити та використати власне хмарне сховище:

  1. створити IBM Cloud Object Storage
  2. забезпечити доступ до IBM Cloud Object Storage зі сторони Інтернету;
  3. зробити застосунок для отримання файлів з IBM Cloud Object Storage;

Зовнішній вигляд інтерфейсу налаштування IBM Cloud постійно змінюється! Увага, набір наданих сервісів та політика ліцензування IBM Cloud може змінитися. У будь якому випадку, без використання угоди та реєстрації кредитної картки ніякі кошти за використання стягуватися не можуть.  

1. Робота з IBM Cloud Identity and Access Management 

IBM Cloud Identity and Access Management (IAM) – дозволяє надійно аутентифікуати користувачів для доступу до ресурсів IBM Cloud. З точки зору доступу, ресурси можна групувати (resource groups), що дозволяє надавати користувачам швидкий і легкий доступ до більш ніж одного ресурсу одночасно. Політика доступу до хмари IAM використовується для назначення доступу до ресурсів облікового запису як користувачам (users) так і сервісам (через Service ID).  Можна групувати користувачів і Service ID в групи доступу (access group), щоб легко надати всім особам у групі однаковий рівень доступу.

Модель функціонування IAM показана на рис.1.

Для сервісів, які не підтримують створення політик Cloud IAM для керування доступом, можна скористатися доступом до Cloud Foundry або доступом до класичної інфраструктури.

рис.1.

Уніфіковане керування користувачами дозволяє додавати або видаляти користувачів облікового запису як для сервісів платформи (керування, адміністрування), так і для класичних сервісів інфраструктури.

Доступ для користувачів, service IDs і груп доступу означується політикою (policy). В межах політики, область доступу для користувача, service ID або група доступу може бути назначена набору ресурсів у групі ресурсів, єдиному ресурсу або сервісам керування обліковим записом. Після встановлення області дії, вибравши ролі доступу можна визначити, які дії дозволяється суб'єктом вказаної політики. Ролі надають можливість адаптувати рівень доступу, наданий суб'єкту політики (subject of the policy) для виконання дій на цілі політики.

Для користувача можуть бути створені декілька ключів API (API keys). Той же ключ можна використовувати для доступу до декількох сервісів. Ключі IBM Cloud API дозволяють користувачам, які використовують двофакторну аутентифікацію або федеративний ідентифікатор (federated ID), автоматизувати аутентифікацію консолі з командного рядка. Користувач може також мати один класичний інфраструктурний ключ API, який можна використовувати для доступу до класичних інфраструктурних API; однак, це не є обов'язковим, оскільки можна використовувати ключі IBM Cloud API для доступу до тих самих API.

Ідентифікатор сервісу (Service ID) ідентифікує сервіс або застосунок, якому необхідно надати доступ до ресурсу. Ідентифікатор користувача (user ID) ідентифікує користувача, тобто  людину, якій необхідно надати доступ до ресурсу. Це ідентифікатори, які можуть використовуватися застосунками для автентифікації за допомогою сервісу IBM Cloud. Кожному Service ID можна призначити правила, щоб керувати рівнем доступу, дозволеним застосунком, який використовує цей ідентифікатор сервісу. Крім того можна створити API key, щоб активувати автентифікацію.

 

Для адміністрування Cloud IAM використовуючи консоль можна перейти за посиланням  Manage > Access (IAM).

1.1. Перегляд вікон налаштування  IAM для користувачів   

Перейдіть до вікон налаштування IAM  Manage > Access (IAM).  (рис.2) .

рис.2.

Перейдіть на вкладку Users. Відкрийте налаштування користувача через пункт Manage user details (рис.3).

рис.3.

Передивіться зміст усіх закладок User details, Access groups, Access policies.

1.2. Перегляд вікон налаштування  IAM для Service ID   

Перейдіть до вкладки ServiceIDs (рис.4) . Для вашого аккаунту повинен бути автоматично створений як мінімум один Service ID, який можна налаштувати. Також це вікно дає можливість створювати нові Service ID та редагувати існуючі. Для того щоб передивитися деталі для даного ServiceID перейдіть на його налаштування, клікнувши за посиланням в полі Name, або клікнувши по Manage service ID в контекстному меню.  З опису (Description) видно, що даний ServiceIDs був створений для доступу до Cloudant.