Друкувати цей розділДрукувати цей розділ

Лекція 2.2. Передача даних в архітектурі IIoT: MQTT

2. Історія MQTT

Технологія IBM Websphere Message Queue була вперше придумана в 1993 р для вирішення проблем в незалежних і неконкурентних розподілених системах для забезпечення захищеного зв'язку. Похідна від Web Sphere Message Queue була створена Енді Стенфордом-Кларком і Арлен Ніппер в IBM в 1999 р для вирішення конкретних проблем, пов'язаних з підключенням віддалених нафто- і газопроводів через супутниковий зв'язок. Цей протокол став відомий як MQTT.

При розгляді протоколу найкраще користуватися стандартним сайтом (www.mqtt.org), згідно якого: «MQTT- це MQ Telemetry Transport, який є простим і легким протоколом обміну повідомленнями, призначений для обмежених пристроїв і мереж з низькою пропускною здатністю, з високою затримкою або ненадійністю. Розроблено на принципах мінімізації пропускної здатності мережі та вимог до ресурсів пристроїв, намагаючись в той же час забезпечити надійність і деяку ступінь впевненості в доставці. Ці принципи також роблять цей протокол ідеальним для появи світу підключених пристроїв типу «машина-машина» (M2M) або «Інтернет речей», а також для мобільних додатків, де вкрай важливі пропускна здатність і заряд батареї ».

MQTT був внутрішнім і пропрієтарним протоколом для IBM протягом багатьох років, поки не був випущений у версії 3.1 в 2010 р в якості безкоштовного продукту. У 2013 р MQTT був стандартизований і прийнятий в консорціум OASIS. У 2014 р OASIS опублікував його публічно як версію MQTT 3.1.1. MQTT також є стандартом ISO (ISO / IECPRF 20922). MQTT базується на стеці TCP/IP.